Személyes eszközök
Ideiglenes.png
Hibát találtál a súgóban? Itt jelentheted: Hibajelentés.
Mindig ügyelj a felhasználói fiókod biztonságára, részletek itt: [1]
Kezdőlap
Városok
Erődharc
Párbaj
Munkák
Kalandok
Tárgyak
alt_text
alt_text
Ugrás a lap tetejére

A Wiki The-West wikiből

(Városok szócikkből átirányítva)

Gyorskereső
Fingerboard.png

Buffok << Tartalomjegyzék >> Erődök

  Város · Városalapítás · Jogok · Városháza
  Bank · Hotel
  Gyakran ismételt kérdések


A város

A városok központi szerepet játszanak a The Westben. Ezekben közösen munkálkodhatsz más játékosokkal. Minden épület, ami a városodban felépül előnyt jelent a város és a Te számodra is. Ahhoz, hogy egy város tagja lehess, csatlakoznod kell egy meglévő városhoz, vagy alapítanod kell egy újat. A várospontszámot a városba bevitt összes építési pont adja. A tagpontszámot úgy kaphatjuk meg, hogy a tagok számát megszorozzuk az átlagszinttel majd ezt még öttel (figyelem, a játék a ranglistában kerekíti az átlagszintet).

A ranglista az alábbiak összegével rangsorolja a városokat:

várospontszám + erődpontszám + tagpontszám + párbajpontszám + lakosok átlagszintje

Városalapítás

Ahhoz, hogy alapítani tudj egy új várost a következőkre lesz szükséged:

 • 80 energia
  Varosalapitas 2.0.png
 • $300
 • Valamint keresned kell egy ilyen helyet a térképen:

A városalapítás 8 óráig tart.

Ha eszméleted veszted, se a pénzt, se az energiát nem kapod vissza!

Belépés egy városba

Ahhoz, hogy csatlakozni tudj egy városhoz, meghívást kell kapnod. Ezt kizárólag a város kalaposai intézhetik. Mivel a The West a csapatjátékról szól, fontos, hogy tartozz valahova. Főleg az elején érdemes valahová jelentkezni, mintsem új várost alapítani. A városalapításhoz és a város vezetéséhez nem árt némi tapasztalat. A város kiválasztásához pár jó tanács: általánosságban elmondható, hogy nem jó taktika az első helyen álló városnak írni, mert ez általában elutasítja a megkeresést. Veled egy szinten álló, vagy kicsivel jobb játékosokból álló város a legjobb választás. Ha megtaláltad az ideális várost, érdemes elolvasni a város profilját, hiszen általában itt meg van adva, hogy kinek kell írni tagfelvétel ügyben. Ha ez az információ meg volt adva, akkor ennek a személynek, ha nem, a város egy alapítójának írj egy telegramot.

A városod profilját az alsó menüsorban található Felulet varos.png gombra kattintva tudod megnyitni.

Kilépés a városból

A városházán belül kattints a lakosokra, azon belül a Város elhagyás.png ikonra. Ekkor felugrik egy megerősítő ablak ami közli veled hogy mennyi idő múlva tudnál újra csatlakozni egy városhoz. Itt még meggondolhatod magad a kilépésről.

Építési pont

Minden város rendelkezik egy úgynevezett építési ponttal, ami a város kiépítettségét jellemzi. Az Erődök alapításához, valamint erődharchoz meghatározott mennyiségű építési pontra van szükség, ezt megtekintheted az erődök címszó alatt.

Városkassza

Minden városnak van egy városkasszája, ahol a lakosok által építésre, valamint az alapítók által erődharcokra költhető pénzt tárolják. A városkasszába tett pénzt nem lehet kivenni, valamint sosem vész el (nem tudja kirabolni senki).

Jogok

A városok lakosainak 3 féle rangja lehet: (értelemszerűen a nagyobb rang a kisebb rang jogaival is rendelkezik)

 • Varos polgar.png Polgár
  • Fizethet a városkasszába
  • Építheti a várost
  • Hozzászólhat témákhoz városfórumon
 • Varos tanacsos.png Városi tanácsos
  • Meghívót küldhet játékosnak, meghívókat visszavonhat
  • Polgárokat elbocsáthat
  • Tanácsosokat kinevezhet, lefokozhat és elbocsáthat
  • Szövetséget alapíthat, elhagyhat
  • Szövetségi meghívókat küldhet, visszavonhat
  • Szerkeszthet város, erődprofilt
  • Új témát nyithat városfórumon, törölheti a már meglévőket
 • Varos alapito.png Városalapító
  • Alapítókat kinevezhet, lefokozhat és elbocsáthat
  • Átnevezhet erődöt
  • Rendezheti a városfórumot.

Szellemvárosok

Szellemváros

A szellemvárosok elhagyatott városok. Ha az utolsó lakos is elhagyja a városát, akkor lesz a városból szellemváros.

A szellemvárosokban nem használhatóak az épületek, a bank és a hotel bezárt, a kereskedő nem kínál semmilyen terméket. A piacán vásárolt tárgyak és az ott eladott tárgyakért járó pénz azonban átvehető a megfelelő gombbal. Természetesen el kell érte ugyanúgy sétálni.

Egy szellemváros újjáépítése ugyanannyiba kerül, mint egy teljesen új város alapítása. A szellemváros előnye azonban, hogy az épületek szintjei megmaradnak. Ha például a hotel már a harmadik szinten volt, akkor újraalapítás után is annyin marad. Az újraalapítás után láthatóvá válnak az épületek szintjei, viszont a városkassza mindig üres alapítás után.

Szövetségek

Az 1.29-es frissítéssel a városok szövetségeket hozhatnak létre, erről bővebben olvashatsz: itt.

A városok épületei

A The West városaiban a következő épületekkel találkozhatunk:

Városháza

Városháza

A városháza az a hely, ahol a város lakói találkoznak. Itt lehet épületeket fejleszteni, a város profilját és nevét módosítani, valamint új játékosokat meghívni.

A városháza minden szintjével könnyebb az épületeket a városban fejleszteni. Minden szinttel 5 ponttal csökken a kiépítés nehézsége.

Az építés menüpontban láthatod, hogy mennyire van kiépítve a városod, és mely épületeket fejlesztheted még. Minden lakos dolgozhat az épületeken. Csak egyesült erővel lehet kiépíteni teljesen egy várost. Ha az adott épület kiépítettsége eléri a 100%-ot, akkor feljebb lép egy szinttel. A maximálisan kiépített épületet nem lehet továbbfejleszteni.

Ha kiválasztod egy épület kiépítését akkor ott továbbfejlesztheted azt.

A város fejlesztése pénzbe kerül. Ha van pénz a városkasszában, akkor onnan érdemes kivenned. Ha nincs, a saját vagyonodat is felhasználhatod. Minden építéssel töltött óra 240 dollárba kerül.

Minden építéshez szükséges képességpont: építés háromszor, javítás és irányítás. Mindegyik épületnek van nehézsége, ami a bevitt munkapontból kerül levonásra. Ha nincsen elegendő képességpontod, akkor más épületet kell fejlesztened, vagy a városházát.

A lakosok menüpontban látod, hogy kik laknak az adott városban, mi a mesterségük, a karakterosztályuk és milyen szintűek. A saját városodban ezen felül azt is látod, hogy mennyire aktívak (zöld karika: aktív, sárga karika: két napja inaktív, piros karika: egy hete inaktív, kék karika: vakáció módban van), mennyit fizettek be a városkasszába és mennyi időt fektettek épületek kiépítésébe.

Ha valamilyen oknál fogva el szeretnéd hagyni a városodat, azt is itt teheted meg.

A városnapló menüpontban látod, hogy milyen változások történtek a városban. Itt menti el a rendszer, hogy ki épített a városban, illetve hogy ki lépett be a városba vagy ki hagyta el.

A városvezetők még öt menüpontból választhatnak:

A meghívók menüpontban az aktuálisan kiküldött meghívók találhatóak. Itt lehet új játékosokat meghívni vagy a már kiküldött meghívókat visszavonni.

Az ügyintézés pontban van lehetőség átnevezni a várost, módosítani a városprofilt illetve logót feltölteni.

A szövetség menüpontban látod a szövetséged tagvárosait. Megmutatja az egyes városok létszámát, építési pontjait, a szövetségbe csatlakozás dátumát és a szövetségben elfoglalt pozícióját. Ha nem vagy tagja szövetségnek, akkor itt tudsz újat alapítani. Itt lehet jogokat is adni egyes városoknak.

A szövetség meghívói menüpontban tudsz elfogadni vagy visszautasítani szövetségi meghívókat. Ha városod alapítóváros vagy tanácsnok város, akkor itt tudsz városokat meghívni a szövetségbe.

A szövetségi krónika menüpontban látod a szövetséggel kapcsolatos összes változást.

A szövetségekről bővebben is olvashatsz: itt.
A kiépíthető maximális szint 10.

Bank

Bank
 • Számlaegyenleg
  A bankban van lehetőséged pénzed biztonságba helyezésére. A bankszámlán található pénz nem veszhet el párbajban sem. A bankszámlán lévő pénzt nem kell levenned, hogy használni tudd, mivel a játék automatikusan költ onnan is, ha a készpénzed nem elég. Például ha egy idegen városban vásárolsz, automatikusan lejön a számládról a pénz, ha a készpénzed már elfogyott.
 • Forgalom
  Itt megtekintheted a készpénzed és a banki egyenleged változásait.
 • Átutalás
  Az 1.31-es verzióval kezdődően lehetőség van másik játékosnak pénzt átutalni a bankon keresztül. Ezt úgy tudod elvégezni, hogy megnyitod a bankot, ott az Átutalás gombra kattintasz, végül pedig kitöltöd a 3 beviteli mezőt:
  • Felhasználónév - a játékos neve, akinek utalod a pénzt
  • Összeg - az összeg, amit szeretnél átutalni*
  • Átutalás oka - magyarázat az átutalásra
Hogy létrejöjjön az utalás, el kell fogadnod a The West szabályzatát illetve egy városnál kell állnod.

* 5% díj kerül levonásra a megadott összegből.
 • Várospénztár
  A bankban tudsz a városkasszába is pénzt befizetni. A bankból pénzt nem tudsz kivenni, de a bent lévő összeget bármikor tudod használni. A kiépíthető maximális szint 10.

  Az 1.26-os verzió óta a bankba történő befizetéskor a bank költséget von le a játékostól, mely a bank szintjétől függően a következőképpen változik:

  Idegen városban a befizetés költsége mindig 20%
  Bank szintje Költség
  1 13%
  2 12%
  3 11%
  4 10%
  5 9%
  Bank szintje Költség
  6 8%
  7 7%
  8 6%
  9 5%
  10 4%

  A munkások 2%-kal (prémiummal 4%-kal) kevesebb banki költséget fizetnek.

  Az 1.27-es verzió óta a banki befizetésnél a költségek a befizetett összegből levont költség alapján számolódnak, nem tisztán a befizetett összeg alapján. 100$ befizetése esetén 10%-os banki költséggel ez a következőt jelenti:

   ( 100 - (100 * 0,1)) * 0,1 = ( 100 - 10 ) * 0,1 = 90 * 0,1 = 9$
  

  Fegyverkovács

  Fegyverkovács

  A fegyverkovács egy kereskedő. Nála vásárolhatsz ütő- és lőfegyvereket, valamint az erődharchoz szükséges balkezes fegyvereket is. Ha vásárolni szeretnél, nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Lehetőséged van a tárgyaid eladására. Az eladási ár mindenhol azonos, várostól függetlenül.

  Minden szintlépéssel új fegyvereket kap a fegyverkovács.

  Más városok lakóinak a fegyverek négyszer annyiba kerülnek.

  A kiépíthető maximális szint 20.

  Hotel

  Hotel

  A hotelben alhatsz, alvás közben pedig az életerő- és energiapontok gyorsabban regenerálódnak. Alvás közben nem lehet kihívni párbajra. Amennyiben munka vagy párbaj közben elveszíted az eszméleted, a saját városod hoteljában ébredsz. Minél jobban ki van építve egy hotel, annál jobb szobák állnak a rendelkezésedre. A kalandor karakternek az első két szoba (karakterbónusz prémiummal az első négy) mindig ingyen áll rendelkezésére a hotelben. Mindenki másnak azonban fizetnie kell az egyes szobákért, ráadásul ez a díj a szoba minőségével növekszik.

  A saját városod hoteljében mindig ingyen aludhatsz a választott szobától függetlenül.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Lakóház

  A lakóházakra azért van szükség, hogy többen csatlakozhassanak a városhoz. Ez az épület a várost megnyitva nem látható. Minden szinttel öttel több játékos csatlakozhat a városhoz.

  A kiépíthető maximális szint 10.

  Kocsma

  Kocsma

  A kocsma funkciója kettős:

  • Saját városod kocsmájában tudsz kalandokat elfogadni, majd teljesíteni
  • Idegen városok kocsmájában tudsz másokat kihívni párbajra, ahol ilyen szövegekkel találkozhatsz:
  Üzenet Magyarázat
  Kihívás párbajra A játékost kihívhatod párbajra
  Párbaj nem lehetséges A játékos párbajszintje túl magas vagy túl alacsony
  Éppen alszik Alvó játékost nem lehet kihívni
  Egy erődért harcol A játékos egy olyan erődnél áll, ahol erődharc lesz
  vakáción van A vakáció módban lévő játékost nem lehet kihívni
  Párbaj 48 óráig nem lehetséges A játékost valaki kiütötte, 48 óráig nem párbajozhat.


  Ez az épület nem fejleszthető.

  Piac

  Piac

  Az 1.29-es verziótól kezdve a piac is kiépíthető a városokban, itt tudnak a játékosok kereskedni egymással. A kereskedelem menetéről részletes leírás található a piac lapon.

  Minden szinttel csökken a kereskedelem díja.

  A kiépíthető maximális szint 10.

  Seriff

  Seriff

  Az 1.29-es verziótól kezdve a seriff irodája is kiépíthető a városokban, itt tudnak a játékosok vérdíjat tenni egymás fejére. A vérdíj kitűzésének menetéről részletes leírás található a párbaj súgó vérdíj részében.

  Minden szinttel egyre nagyobb sugarú körből láthatóak a körözött játékosok. Az épület 4. szintjéig ha egy körözött játékos a seriff iroda hatótávolságán kívülre megy, a vérdíj eltűnik az adott seriff irodájából. Teljesen kiépítve az adott világ összes körözése megjelenik.

  A seriff épületében meg tudod nézni, hogy még mennyi idő van hátra a 48 órás párbajvédettségedből.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Szabó

  Szabó

  A szabó egy kereskedő. Nála vásárolhatsz kalapokat, ruhát, nadrágot és cipőt. Ha vásárolni szeretnél nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Minden szinttel új tárgyakat kap a szabó. Ezek szinte mindig jobbak, mint a korábbiak. Hogy milyeneket kap, azt a véletlen dönti el. Tehát minden városban más tárgyai vannak a szabónak.

  Más városok lakóinak a termékek négyszer annyiba kerülnek.

  A kiépíthető maximális szint 15.

  Temetkezési vállalkozó

  Temetkezési vállalkozó

  A temetkezési vállalkozóra azért van szükség, hogy párbajozhass a városban. Ha nincs temetkezési vállalkozó a városodban, akkor is kihívhatnak párbajra, csak Te nem tudsz visszatámadni.

  A temetkezési vállalkozóra kattintva megnézheted az adott város párbaj statisztikáit (összes-, megnyert-, elveszített párbaj, stb).

  A kiépíthető maximális szint 1.

  Templom

  Templom

  A templomban imádkozhatsz. Az ima hatása titok, sem itt, sem a segítségben, sem a fórumban nem található erről információ. A support sem fogja elárulni neked, így kérjük, hogy ne is írj ez ügyben. Az ima 15 percig tart, de nem éri meg folyamatosan imádkozni.

  Az épület az 1.35-ös frissítéssel a végtelenségig építhető, egyre nagyobb bónuszt nyújtva.

  Fontos: a bónusz nem az imák számát növeli, hanem az ima hatását. Például ha egy 83-as szintű templomban elmondasz egy imát, akkor az imák száma eggyel növekszik illetve +9 bónuszt kapsz az ima hatására (ami ugyebár titok).

  Vegyesbolt

  Vegyesbolt

  A vegyesbolt egy kereskedő. Itt tudsz magadnak nyakpántokat, öveket és állatokat vásárolni. Ha vásárolni szeretnél nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Szintlépéssel új tárgyakat kap a vegyesbolt. Szinte mindig jobbak az addigiaknál. Hogy milyen nyakpántokat kap, az a véletlen műve. Tehát minden városban más áruja van a vegyesboltnak.

  A saját kereskedő kiépítésének az az előnye, hogy más városok lakóinak a tárgyak négyszer olyan drágák, mint a város lakóinak.

  A kiépíthető maximális szint 15.

  Mozi

  Mozi

  A moziban naponta pár rövid reklámot nézhetsz meg, amely után jutalmakat is kapsz: 1. szinten 1% életerő, 1 energiapont vagy 1% motiváció. Ez a jutalom a 3. szinten a duplájára nő, míg az 5. szinten 3-3 pont jár. Idegen városokban ez az érték mindig 1.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Útjelző tábla

  Útjelző tábla

  Az útjelző tábla segítségével könnyen az aktuális városhoz tudsz sétálni.

  Ugrás az oldal tetejére