Logor.png
Innogames
West side quest.png
West side object.png
West side success.png
West side job.png
West side duel.png
West side artisan.png
West side city.png
West side fort.png
West side adventures.png
West side shop.png
Facebook Youtube
Twitter
Innen: The-West wiki HU
Buffok << Tartalomjegyzék >> Erődök

A város

A városok központi szerepet játszanak a The Westben. Ezekben közösen munkálkodhatsz más játékosokkal. Minden épület, ami a városodban felépül előnyt jelent a város és a Te számodra is. Ahhoz, hogy egy város tagja lehess, csatlakoznod kell egy meglévő városhoz, vagy alapítanod kell egy újat. A várospontszámot a városba bevitt összes építési pont adja. A tagpontszámot úgy kaphatjuk meg, hogy a tagok számát megszorozzuk az átlagszinttel majd ezt még öttel (figyelem, a játék a ranglistában kerekíti az átlagszintet).

A ranglista az alábbiak összegével rangsorolja a városokat:

várospontszám + erődpontszám + tagpontszám + párbajpontszám + lakosok átlagszintje

Városalapítás

Ahhoz, hogy alapítani tudj egy új várost a következőkre lesz szükséged:

 • 80 energia
  Varosalapitas 2.0.png
 • $300
 • Valamint keresned kell egy ilyen helyet a térképen:

A városalapítás 8 óráig tart.

Ha eszméleted veszted, se a pénzt, se az energiát nem kapod vissza!

Belépés egy városba

Ahhoz, hogy csatlakozni tudj egy városhoz, meghívást kell kapnod. Ezt kizárólag a város kalaposai intézhetik. Mivel a The West a csapatjátékról szól, fontos, hogy tartozz valahova. Főleg az elején érdemes valahová jelentkezni, mintsem új várost alapítani. A városalapításhoz és a város vezetéséhez nem árt némi tapasztalat. A város kiválasztásához pár jó tanács: általánosságban elmondható, hogy nem jó taktika az első helyen álló városnak írni, mert ez általában elutasítja a megkeresést. Veled egy szinten álló, vagy kicsivel jobb játékosokból álló város a legjobb választás. Ha megtaláltad az ideális várost, érdemes elolvasni a város profilját, hiszen általában itt meg van adva, hogy kinek kell írni tagfelvétel ügyben. Ha ez az információ meg volt adva, akkor ennek a személynek, ha nem, a város egy alapítójának írj egy telegramot.

A városod profilját az alsó menüsorban található Felulet varos.png gombra kattintva tudod megnyitni.

Kilépés a városból

A városházán belül kattints a lakosokra, azon belül a Város elhagyás.png ikonra. Ekkor felugrik egy megerősítő ablak, ami közli veled, hogy mennyi idő múlva tudnál újra csatlakozni egy városhoz. Itt még meggondolhatod magad a kilépésről, kérjük vedd figyelembe, hogy kilépés után legalább 2 órán keresztül nem tudsz városhoz csatlakozni.

Minden kilépés után 2 órával többet kell várnod, hogy újra csatlakozhass egy városhoz. Ezt az idő csökken, ha egy város tagja vagy. Minden városban töltött nap után 5 perccel kevesebbet kell várnod a következő kilépésedkor.

Amennyiben bejelentkeztél egy erődharcra, a városodat nem tudod elhagyni! Két lehetőséged van ekkor: 1, Részt veszel az erődharcon és a harc végén tudsz kilépni. 2, Nem veszel részt az erődharcon, ekkor a harc kezdete után már elhagyhatod a városodat.

Építési pont

Minden város rendelkezik egy úgynevezett építési ponttal, ami a város kiépítettségét jellemzi. Az Erődök alapításához, valamint erődharchoz meghatározott mennyiségű építési pontra van szükség, ezt megtekintheted az erődök címszó alatt.

Városkassza

Minden városnak van egy városkasszája, ahol a lakosok által építésre, valamint az alapítók által erődharcokra költhető pénzt tárolják. A városkasszába tett pénzt nem lehet kivenni, valamint sosem vész el (nem tudja kirabolni senki).

Jogok

A városok lakosainak 3 féle rangja lehet: (értelemszerűen a nagyobb rang a kisebb rang jogaival is rendelkezik)

 • Varos polgar.png Polgár
  • Fizethet a városkasszába
  • Építheti a várost
  • Hozzászólhat témákhoz városfórumon
 • Varos tanacsos.png Városi tanácsos
  • Meghívót küldhet játékosnak, meghívókat visszavonhat
  • Polgárokat elbocsáthat
  • Tanácsosokat kinevezhet, lefokozhat és elbocsáthat
  • Szövetséget alapíthat, elhagyhat
  • Szövetségi meghívókat küldhet, visszavonhat
  • Szerkeszthet város, erődprofilt
  • Új témát nyithat városfórumon, törölheti a már meglévőket
 • Varos alapito.png Városalapító
  • Alapítókat kinevezhet, lefokozhat és elbocsáthat
  • Átnevezhet erődöt
  • Rendezheti a városfórumot.

Szellemvárosok

Szellemváros

A szellemvárosok elhagyatott városok. Ha az utolsó lakos is elhagyja a városát, akkor lesz a városból szellemváros.

A szellemvárosokban nem használhatóak az épületek, a bank és a hotel bezárt, a kereskedő nem kínál semmilyen terméket. A piacán vásárolt tárgyak és az ott eladott tárgyakért járó pénz azonban átvehető a megfelelő gombbal. Természetesen el kell érte ugyanúgy sétálni.

Egy szellemváros újjáépítése ugyanannyiba kerül, mint egy teljesen új város alapítása. A szellemváros előnye azonban, hogy az épületek szintjei megmaradnak. Ha például a hotel már a harmadik szinten volt, akkor újraalapítás után is annyin marad. Az újraalapítás után láthatóvá válnak az épületek szintjei, viszont a városkassza mindig üres alapítás után.

A városok épületei

A The West városaiban a következő épületekkel találkozhatunk:

Városháza

Városháza

A városháza az a hely, ahol a város lakói találkoznak. Itt lehet épületeket fejleszteni, a város profilját és nevét módosítani, valamint új játékosokat meghívni.

A városháza minden szintjével könnyebb az épületeket a városban fejleszteni. Minden szinttel 5 ponttal csökken a kiépítés nehézsége.

Az építés menüpontban láthatod, hogy mennyire van kiépítve a városod, és mely épületeket fejlesztheted még. Minden lakos dolgozhat az épületeken. Csak egyesült erővel lehet kiépíteni teljesen egy várost. Ha az adott épület kiépítettsége eléri a 100%-ot, akkor feljebb lép egy szinttel. A maximálisan kiépített épületet nem lehet továbbfejleszteni.

Ha kiválasztod egy épület kiépítését akkor ott továbbfejlesztheted azt.

A város fejlesztése pénzbe kerül. Ha van pénz a városkasszában, akkor onnan érdemes kivenned. Ha nincs, a saját vagyonodat is felhasználhatod. Minden építéssel töltött óra 240 dollárba kerül.

Minden építéshez szükséges képességpont: építés háromszor, javítás és irányítás. Mindegyik épületnek van nehézsége, ami a bevitt munkapontból kerül levonásra. Ha nincsen elegendő képességpontod, akkor más épületet kell fejlesztened, vagy a városházát.

A lakosok menüpontban látod, hogy kik laknak az adott városban, mi a mesterségük, a karakterosztályuk és milyen szintűek. A saját városodban ezen felül azt is látod, hogy mennyire aktívak (zöld karika: aktív, sárga karika: két napja inaktív, piros karika: egy hete inaktív, kék karika: vakáció módban van), mennyit fizettek be a városkasszába és mennyi időt fektettek épületek kiépítésébe.

Ha valamilyen oknál fogva el szeretnéd hagyni a városodat, azt is itt teheted meg.

A városnapló menüpontban látod, hogy milyen változások történtek a városban. Itt menti el a rendszer, hogy ki épített a városban, illetve hogy ki lépett be a városba vagy ki hagyta el.

A városvezetők még öt menüpontból választhatnak:

A meghívók menüpontban az aktuálisan kiküldött meghívók találhatóak. Itt lehet új játékosokat meghívni vagy a már kiküldött meghívókat visszavonni.

Az ügyintézés pontban van lehetőség átnevezni a várost, módosítani a városprofilt illetve logót feltölteni.

A szövetség menüpontban látod a szövetséged tagvárosait. Megmutatja az egyes városok létszámát, építési pontjait, a szövetségbe csatlakozás dátumát és a szövetségben elfoglalt pozícióját. Ha nem vagy tagja szövetségnek, akkor itt tudsz újat alapítani. Itt lehet jogokat is adni egyes városoknak.

A szövetség meghívói menüpontban tudsz elfogadni vagy visszautasítani szövetségi meghívókat. Ha városod alapítóváros vagy tanácsnok város, akkor itt tudsz városokat meghívni a szövetségbe.

A szövetségi krónika menüpontban látod a szövetséggel kapcsolatos összes változást.

A szövetségekről bővebben is olvashatsz: itt.
A kiépíthető maximális szint 10.

Bank

Bank
 • Számlaegyenleg
  A bankban van lehetőséged pénzed biztonságba helyezésére. A bankszámlán található pénz nem veszhet el párbajban sem. A bankszámlán lévő pénzt nem kell levenned, hogy használni tudd, mivel a játék automatikusan költ onnan is, ha a készpénzed nem elég. Például ha egy idegen városban vásárolsz, automatikusan lejön a számládról a pénz, ha a készpénzed már elfogyott.
 • Forgalom
  Itt megtekintheted a készpénzed és a banki egyenleged változásait.
 • Átutalás
  Az 1.31-es verzióval kezdődően lehetőség van másik játékosnak pénzt átutalni a bankon keresztül. Ezt úgy tudod elvégezni, hogy megnyitod a bankot, ott az Átutalás gombra kattintasz, végül pedig kitöltöd a 3 beviteli mezőt:
  • Felhasználónév - a játékos neve, akinek utalod a pénzt
  • Összeg - az összeg, amit szeretnél átutalni*
  • Átutalás oka - magyarázat az átutalásra
Hogy létrejöjjön az utalás, el kell fogadnod a The West szabályzatát illetve egy városnál kell állnod.

* 5% díj kerül levonásra a megadott összegből.
 • Várospénztár
  A bankban tudsz a városkasszába is pénzt befizetni. A bankból pénzt nem tudsz kivenni, de a bent lévő összeget bármikor tudod használni. A kiépíthető maximális szint 10.

  Az 1.26-os verzió óta a bankba történő befizetéskor a bank költséget von le a játékostól, mely a bank szintjétől függően a következőképpen változik:

  Idegen városban a befizetés költsége mindig 20%
  Bank szintje Költség
  1 13%
  2 12%
  3 11%
  4 10%
  5 9%
  Bank szintje Költség
  6 8%
  7 7%
  8 6%
  9 5%
  10 4%

  A munkások 2%-kal (prémiummal 4%-kal) kevesebb banki költséget fizetnek.

  Az 1.27-es verzió óta a banki befizetésnél a költségek a befizetett összegből levont költség alapján számolódnak, nem tisztán a befizetett összeg alapján. 100$ befizetése esetén 10%-os banki költséggel ez a következőt jelenti:

   ( 100 - (100 * 0,1)) * 0,1 = ( 100 - 10 ) * 0,1 = 90 * 0,1 = 9$
  


  Fegyverkovács

  Fegyverkovács

  A fegyverkovács egy kereskedő. Nála vásárolhatsz ütő- és lőfegyvereket, valamint az erődharchoz szükséges balkezes fegyvereket is. Ha vásárolni szeretnél, nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Lehetőséged van a tárgyaid eladására. Az eladási ár mindenhol azonos, várostól függetlenül.

  Minden szintlépéssel új fegyvereket kap a fegyverkovács.

  Más városok lakóinak a fegyverek négyszer annyiba kerülnek.

  A kiépíthető maximális szint 20.

  Hotel

  Hotel

  A hotelben alhatsz, alvás közben pedig az életerő- és energiapontok gyorsabban regenerálódnak. Alvás közben nem lehet kihívni párbajra. Amennyiben munka vagy párbaj közben elveszíted az eszméleted, a saját városod hoteljában ébredsz. Minél jobban ki van építve egy hotel, annál jobb szobák állnak a rendelkezésedre. A kalandor karakternek az első két szoba (karakterbónusz prémiummal az első négy) mindig ingyen áll rendelkezésére a hotelben. Mindenki másnak azonban fizetnie kell az egyes szobákért, ráadásul ez a díj a szoba minőségével növekszik.

  A saját városod hoteljében mindig ingyen aludhatsz a választott szobától függetlenül.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Lakóház

  A lakóházakra azért van szükség, hogy többen csatlakozhassanak a városhoz. Ez az épület a várost megnyitva nem látható. Minden szinttel öttel több játékos csatlakozhat a városhoz.

  A kiépíthető maximális szint 10.

  Kocsma

  Kocsma

  A kocsma funkciója kettős:

  • Saját városod kocsmájában tudsz kalandokat elfogadni, majd teljesíteni
  • Idegen városok kocsmájában tudsz másokat kihívni párbajra, ahol ilyen szövegekkel találkozhatsz:
  Üzenet Magyarázat
  Kihívás párbajra A játékost kihívhatod párbajra
  Párbaj nem lehetséges A játékos párbajszintje túl magas vagy túl alacsony
  Éppen alszik Alvó játékost nem lehet kihívni
  Egy erődért harcol A játékos egy olyan erődnél áll, ahol erődharc lesz
  vakáción van A vakáció módban lévő játékost nem lehet kihívni
  Párbaj 48 óráig nem lehetséges A játékost valaki kiütötte, 48 óráig nem párbajozhat.


  Ez az épület nem fejleszthető.

  Piac

  Piac

  Az 1.29-es verziótól kezdve a piac is kiépíthető a városokban, itt tudnak a játékosok kereskedni egymással. A kereskedelem menetéről részletes leírás található a piac lapon.

  Minden szinttel csökken a kereskedelem díja.

  A kiépíthető maximális szint 10.

  Seriff

  Seriff

  Az 1.29-es verziótól kezdve a seriff irodája is kiépíthető a városokban, itt tudnak a játékosok vérdíjat tenni egymás fejére. A vérdíj kitűzésének menetéről részletes leírás található a párbaj súgó vérdíj részében.

  Minden szinttel egyre nagyobb sugarú körből láthatóak a körözött játékosok. Az épület 4. szintjéig ha egy körözött játékos a seriff iroda hatótávolságán kívülre megy, a vérdíj eltűnik az adott seriff irodájából. Teljesen kiépítve az adott világ összes körözése megjelenik.

  A seriff épületében meg tudod nézni, hogy még mennyi idő van hátra a 48 órás párbajvédettségedből.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Szabó

  Szabó

  A szabó egy kereskedő. Nála vásárolhatsz kalapokat, ruhát, nadrágot és cipőt. Ha vásárolni szeretnél nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Minden szinttel új tárgyakat kap a szabó. Ezek szinte mindig jobbak, mint a korábbiak. Hogy milyeneket kap, azt a véletlen dönti el. Tehát minden városban más tárgyai vannak a szabónak.

  Más városok lakóinak a termékek négyszer annyiba kerülnek.

  A kiépíthető maximális szint 15.

  Temetkezési vállalkozó

  Temetkezési vállalkozó

  A temetkezési vállalkozóra azért van szükség, hogy párbajozhass a városban. Ha nincs temetkezési vállalkozó a városodban, akkor is kihívhatnak párbajra, csak Te nem tudsz visszatámadni.

  A temetkezési vállalkozóra kattintva megnézheted az adott város párbaj statisztikáit (összes-, megnyert-, elveszített párbaj, stb).
  A kiépíthető maximális szint 1.

  Templom

  Templom

  A templomban imádkozhatsz. Az ima hatása titok, sem itt, sem a segítségben, sem a fórumban nem található erről információ. A support sem fogja elárulni neked, így kérjük, hogy ne is írj ez ügyben. Az ima 15 percig tart, de nem éri meg folyamatosan imádkozni.

  Az épület az 1.35-ös frissítéssel a végtelenségig építhető, egyre nagyobb bónuszt nyújtva.

  Fontos: a bónusz nem az imák számát növeli, hanem az ima hatását. Például ha egy 83-as szintű templomban elmondasz egy imát, akkor az imák száma eggyel növekszik illetve +9 bónuszt kapsz az ima hatására.

  Templomhoz szükséges munkapontok = (Templom szint * 15) - 29

  Vegyesbolt

  Vegyesbolt

  A vegyesbolt egy kereskedő. Itt tudsz magadnak nyakpántokat, öveket és állatokat vásárolni. Ha vásárolni szeretnél nincs más dolgod, mint a bal egérgombbal a kiválasztott tárgyra kattintani, majd az Igen gombbal jóváhagyhatod a vásárlást. A pénz ezután levonásra kerül, a tárgyat pedig a felszereléseid közt megtalálod.

  A kereskedő városában kell tartózkodnod, ha tárgyat akarsz vásárolni tőle. Az útjelző tábla segítségével juthatsz el a városba. Az 1.27-es verzió óta aranyrögökért cserébe akkor is vásárolhatsz a kereskedőknél, ha nem tartózkodsz az adott városban.

  Szintlépéssel új tárgyakat kap a vegyesbolt. Szinte mindig jobbak az addigiaknál. Hogy milyen nyakpántokat kap, az a véletlen műve. Tehát minden városban más áruja van a vegyesboltnak.

  A saját kereskedő kiépítésének az az előnye, hogy más városok lakóinak a tárgyak négyszer olyan drágák, mint a város lakóinak.

  A kiépíthető maximális szint 15.

  Mozi

  Mozi

  A moziban naponta pár rövid reklámot nézhetsz meg, amely után jutalmakat is kapsz: 1. szinten 1% életerő, 1 energiapont vagy 1% motiváció. Ez a jutalom a 3. szinten a duplájára nő, míg az 5. szinten 3-3 pont jár. Idegen városokban ez az érték mindig 1.

  A kiépíthető maximális szint 5.

  Útjelző tábla

  Útjelző tábla

  Az útjelző tábla segítségével könnyen az aktuális városhoz tudsz sétálni.

  Ugrás az oldal tetejére