Személyes eszközök
Ideiglenes.png
Hibát találtál a súgóban? Itt jelentheted: Hibajelentés.
Mindig ügyelj a felhasználói fiókod biztonságára, részletek itt: [1]
Kezdőlap
Városok
Erődharc
Párbaj
Munkák
Kalandok
Tárgyak
alt_text
alt_text
Ugrás a lap tetejére

A Wiki The-West wikiből


Gyorskereső
Csákány.png

Tárgyak << Tartalomjegyzék >> UP Bolt

  Munkák · Munkaablak · Munkapont · Arany- és ezüst munkák
  Munkák listája · Munkaikonok
  Gyakran ismételt kérdések

Munkák

Ahhoz, hogy pénzt és tapasztalati pontokat kapj, dolgoznod kell.
Elvégezhető munka
A munkák csoportosítva találhatóak a térképen, a munkacsoport jelére kattintva megjelennek az ott elvégezhető munkák. Minden munka többször is szerepel a térképen. Mindegy, hogy hol csinálod meg a munkát, az értékek mindenhol azonosak, ez alól az arany és ezüst karikás munkák kivételt képeznek, ezekről a lap alján olvashatsz. A munkákat a térképen barna körök jelölik. Azok a munkák, amelyeket még nem végezhetsz el, átlátszó jelekkel szerepelnek.
Inaktív munka
Az egyik munkacsoport jele


A munka megkezdéséhez ki kell választanod egy munkacsoportot, majd megkeresned a kívánt munka ikonját, majd választanod kell egy munkaidőt. A távolság megmutatja, mennyi időre van szükséged, hogy odaérj. Amint odaértél, automatikusan megkezded a munkát. Ha készen vagy a munkával, megkapod a fizetséged és a tapasztalati pontokat. Kis szerencsével munka közben találhatsz tárgyakat. Peched is lehet, meg is sérülhetsz. Minden munka a karakterednek energiába és fáradságba kerül, ezáltal energiapontokat veszít.

A munkaablak

Nézzük meg hogyan is néz ki egy munka ablaka:

Munka2 06.png

1. Bigicon xp.png TAPASZTALATI PONT: Itt láthatod, hogy várhatóan mennyi tapasztalati pontot fogsz kapni az adott munka elvégzése után.

2. Bigicon money.png PÉNZ: Itt láthatod, hogy várhatóan mennyi pénzt fogsz kapni az adott munka elvégzése után.

3. Bigicon luck.png TÁRGYAK: Itt láthatod, hogy maximum milyen értékű tárgyat találhatsz az adott munka elvégzésével.

4. Veszely2.png VESZÉLY: Itt láthatod, hogy mekkora valószínűséggel sérülhetsz munka közben. A buborékok mutatják a sérülés lehetséges nagyságát, minél több buborék van, annál veszélyesebb a munka. Ha az egeret az ikonja fölé viszed, a pontos érték is kijelzésre kerül.

A buborékok színe a sérülés nagyságára utal, a zöld szín szúnyogcsípést jelent, a sárga már komolyabb horzsolást, a piros akár súlyos sérülést is okozhat. A nagyobb szintű munkáknál (főleg a térkép közepén) előfordulhat zöld buborékkal is komolyabb sérülés, de egyszerre nem veszi le az összes életerő pontodat, az csak a másik két színre jellemző.

Ez azt jelenti, hogy a magas életerővel rendelkező játékosok is ugyanolyan arányban sérülnek, mint az alacsonyabb életerejű játékosok. A sérülés mértéke 1%-kal csökken minden egyes bevitt munkaponttal (legfeljebb 90%-ig), és mindig az aktuális életerő megadott százalékát veszi le, nem egy fix számot, mint régen. Ezzel a változtatással a munkák izgalmasabbak, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor ájulsz el munka közben.

A munka közben elszenvedett eszméletvesztés is 48 órás párbajtilalommal jár, valamint elveszíted az életerő pontjaidat, az energiádat és a kezedben lévő pénzt is.

5. Motivacio.png MOTIVÁCIÓ: A motivációdat is buborékok jelzik, minél kevesebb buborékot látsz, annál kevesebb a motivációd. Itt is kiírja a pontos értéket, ha fölé viszed az egeret. Érdemes minél nagyobb motivációval végezni a munkákat, ugyanis minél kisebb a motivációd, annál kevesebb pénzt és tapasztalati pontot kapsz az elvégzéséért illetve annál kisebb az esélyed tárgyat találni. A termékek találását a motiváció nem befolyásolja. Minden 1 órás munka 12%-kal csökkenti a motivációdat (a 15 másodperces 1%-kal, míg a 10 perces munka 5%-kal). A motiváció minden éjjel (három óra körül) az összes munkánál 100%-ra ugrik.

A motiváció növelő buffokat megtalálod ITT.

6. TERMÉKEK: Itt láthatod, hogy milyen terméket kaphatsz a munka elvégzésével, illetve milyen esélyed van az adott terméket megtalálni. Egy munka alatt egy terméket lehet találni, ez alól kivétel lehet néhány kalandhoz szükséges termék vagy kalandtárgy.

Ha a termék helyén egy kérdőjelet látsz, az azt jelenti, hogy többféle (de csak egy darab) termék is található annál a munkánál, ezek áttekintéséhez kattints: ide.

Ha egy 15 másodperces munkánál 50%-os a találati esély, akkor statisztikailag 30 másodpercenként lehet találni egy terméket. Ha egy 1 órás munkánál 50%-os a találati esély, akkor statisztikailag 2 óránként 1 terméket lehet találni. Azonban vedd figyelembe hogy mindez csak elméletben van így. Néhány világon itt meg is vásárolhatod pár aranyrögért cserébe az adott terméket.

Ha egy munkánál 110%-os a találati esély, akkor az azt jelenti, hogy 100% az esélyed egy terméket találni, ezen felül pedig még 10% esélyed van, hogy plusz egy terméket találj. Tehát 100% feletti esélynél több terméket is lehet találni egy munka alatt. Egy 900%-os esély például azt jelenti hogy 9 darab terméket kapsz a munka után.

7. MUNKAPONT: Itt láthatod, hogy milyen képességeket igényel az adott munka. A bevitt munkapont csökkenti a sérülés mértékét.

A 2.04-es frissítés óta a munkákat két módon végezheted el:

  1. elérted a szükséges szintet,
  2. elegendő munkapontod van hozzá.

Ha elérted a szükséges szintet, de a munkapontjaid mínuszban vannak a munka elvégzésekor, lényegesen kevesebb tapasztalati pontot és pénzt kapsz, illetve terméket találni is kisebb az esélyed.

A munkákhoz szükséges szinteket illetve a munkánál található termékeket megtalálod itt: Munkák listája

7. KALKULÁTOR: Ha a Munkaruházat gombra kattintasz, megnyílik a felszerelés ablak és a rendszer megmutatja neked, hogy mely ruhák adják a legtöbb munkapontot a munkához. A kalkulátor már a szettek bónuszaival is számol.

8. Tavolsag.png TÁVOLSÁG: Itt láthatod, hogy milyen messze esik a jelenlegi tartózkodási helyedtől.

9. ENERGIA, MUNKAIDŐ ÉS MUNKA KEZDÉSE: Itt látod, hogy mennyi energia szükséges a munka elvégzéséhez és itt látod a munka munkaidejét is, ami a 2.04-es frissítés óta háromféle érték lehet: 15 másodperc, 10 perc és 1 óra.

A 10 perces munkát csak a 10-es szinttől, az 1 órás munkát pedig a 20-as szinttől végezheted.

A kezdés gombra kattintva a karaktered elindul a munkavégzés helyére majd elkezdi a munkát. Ha letelt az idő, a rendszer egy jelentést küld neked, amiben megtekintheted munkád eredményét.

10. Csakanyjelzo.png CSÁKÁNY JELZŐ: Itt látod, mennyire vagy jó az adott munkában. Ezt 3 féle csákány jelzi: bronz, ezüst és arany. Csákányokat bevitt munkaponttal lehet szerezni, hogy pontosan mennyit, azt a munkaablak kiírja. 5 bronz csákány után kapsz 1 ezüst csákányt illetve 5 ezüst csákány után 1 arany csákányt. Minél több csákányt gyűjtesz össze, annál több tapasztalati pont szerezhető a munka alatt.

Ha sikerül 5 arany csákányt összegyűjtened, akkor a terméktalálásra 50% bónuszt kapsz, ami a munkaablakban is kijelzésre kerül.

Ha egy termék találási esélye 70% és megszerzed hozzá az 50%-os bónuszt, akkor onnantól kezdve 105% (70*1,5) esélyed lesz megtalálni az adott terméket (nem 120%!).

11. Amountselector.png Itt beállíthatod, hogy hányszor szeretnéd elvégezni az adott munkát. Ha rákattintasz a munka kezdésére, akkor ennyiszer állítja a rendszer a munkákat a munkasorba.

Munkapont

Munkapont egy adott munkánál bevitt képességpontokat jelenti. Vegyünk egy példát: Cukornádvágás

Szükséges képességpontok: ütőerő, szívósság, kézügyesség, javítás, kereskedelem.

Munka nehézsége: 4

A képességeidet a munkához szükséges képességpontokra kell elosztanod legalább annyit, ami a munka nehézsége. A leírt példában tehát akkor tudod elvégezni a munkát, ha legalább 4 képességpontot viszel be arra az öt képességre, amely a munkához szükséges (a 2.04-es frissítés óta akkor is eltudod végezni a munkát, ha elérted a szükséges szintet). Képességpontokat úgy szerezhetsz, hogy ha szintet lépsz, ekkor kapsz 1 elosztható tulajdonságpontot és 3 elosztható képességpontot.

Hol található a munkapont

A 2.04-es frissítés óta ezt így tudod megnézni: Munkapont2.png

Az 1-essel jelölt érték – amit akkor látsz, ha a csákány alatti zöld csíkra húzod az egeret – a munkánál az összes munkapontod mutatja. A kettessel jelölt érték – a munka jele fölé húzva az egeret – ebből levonja a munka nehézségét, ami a tényleges munkapont, ebből számítódik többek között a munkánál található tárgy értéke.

Kalandtárgyak

A kalandtárgyak többségéhez nem árt, ha a munkapontod pozitív (az előző képen a 2-essel jelölt). Negatív munkaponttal is megtalálhatóak, de jóval kisebb rá az esély.

Munkasor

Munkasor

A jobb alsó sarokban található a munkasor, ahová egyszerre 4 tevékenységet tudsz beállítani (automatizálás prémiummal 9-et). A 4 tevékenységbe beleszámít a munka, a párbaj, a séta és az alvás is. Az ikonra húzva az egeret, láthatod mit csinálsz, – munka esetén – mennyi munkaponttal, rákattintva a munka helyszínére ugrik a térkép. Az egeret az időpontra húzva pedig azt látod, hogy mikor ér véget az adott munka.

A 2.30-as frissítés óta aranyrögökért cserébe a munkák azonnal befejezhetőek. Csak azt a munkát tudod befejezni aranyröggel, ahol már a helyszínen vagy és amelyen éppen dolgozol. A munkák azonnali befejezése ennyibe kerül alkalmanként, a munka megkezdésének pillanatában:

Időtartam Aranyrög
15 ms 7
10 perc 32
1 óra 70

Ahogy telnek a percek, egyre olcsóbb aranyröggel befejezni a munkát.

Munka félbehagyása

Munka félbehagyása

Bármikor félbeszakíthatsz egy munkát, ha a mellette lévő piros X-re kattintasz. Ha egy munkát félbehagysz, akkor sem pénzt, sem tapasztalati pontot nem kapsz, viszont az energiát visszakapod. Ha félbehagyod a munkát, még amikor úton vagy, akkor visszalépsz a kiindulási pontodra. Ha három munkát teszel sorba, és a másodikat lemondod, akkor az első után egyből a harmadikra lép a karaktered.

Menetidő rövidítése

Ha túl sok időt vesz igénybe, hogy a karaktered megérkezzen egy másik pontba és nem szeretnéd megvárni, kétféle lehetőséged van rövidíteni a távot.

1. A munkasorban található Rog.png gombra kattintva 5 rögért a menetidő megfeleződik.

2. Használhatsz menetidő rövidítő buffokat, ezekről részletes leírás olvasható itt.

Különleges munkák

Ezüst munka
Arany munka

Néhány munka körül ezüst illetve arany köröket találhatsz.

Az ezüsttel jelzett munkák +50% tapasztalati pontot, pénzt adnak illetve a termékeket is +50%-kal több esélyed van megtalálni. A rendszer naponta véletlenszerűen (általában hajnali 2-kor) választ 75 munkát, amelyek egész nap ezüst széllel maradnak.

Példa: marhahajtás munkánál alapból 30% esélye van egy T-Bone-nak, 
de ha a munka ezüst karikával rendelkezik, akkor 45% esélyed lesz.

Az arannyal jelzett munkák +100% tapasztalati pontot és pénzt adnak illetve a termékeket is +100%-kal több esélyed van megtalálni. Az arany karikák addig maradnak az adott munka körül, amíg elég játékos el nem végzi az adott munkát. A pontos szám titkos, de minden munkánál azonos. A 15 másodperces és az 1 órás munka is 1 alkalmat használ el. Ekkor a rendszer egy újat sorsol ki és akörül lesz látható az arany gyűrű.

Példa: újságárulás munkánál alapból 66% esélye van egy újságnak, 
de ha a munka arany karikával rendelkezik, akkor 132% esélyed lesz.
Ez azt is jelenti, hogy egy munka alatt 2 terméket is találhatsz.

Munkák listája

A munkák részletes listájához kattints ide!

Kalandokhoz szükséges munkák

Ebben a szócikkben megtalálod, hogy az egyes munkák mely kalandokhoz kellenek és hányszor kell elvégezned őket:

Kalandokhoz szükséges munkák

Munkapontot adó buffok

Csak azok a buffok, melyek minden munkára adnak munkapontot.

Egy szelet torta

+15

Kukoricaropogós

+25

Úri vacsora

+50

Stollen

+50

Könnyű munkaleírás

+50

Részletesebb könnyű munkaleírás

+50

Egyszerű munkaleírás

+75

Részletesebb egyszerű munkaleírás

+75

Szellemzene

+100

Haladó munkaleírás

+150

Részletesebb haladó munkaleírás

+150

Munkások szerencsehozó csatja

+150

Mesteri munkaleírás

+250

Részletesebb mesteri munkaleírás

+250

Szerencsét adó buffok

Megnövelik a tárgyak találási esélyét.

Az első cent

 

Egylevelű lóhere

+1%

Kétlevelű lóhere

+2%

Háromlevelű lóhere

+5%

Egy kis csokor lóhere

+10%

Mézbor

+20%

Nagy csokor lóhere

+25%

Christopher parádés koktélja

+25%

Munkások szerencsehozó csatja

+50%

Ugrás az oldal tetejére